Car audio competities

In Nederland, België en andere europese landen worden diverse formats car audio competities gehouden. Ze zijn onder te verdelen in twee groepen: SPL en SQ competities. De competities worden meestal in combinatie met auto tuning evenementen of bij open dagen bij auto gerelateerde bedrijven georganiseerd. De soms extreem verbouwde SPL auto’s zijn goede publiekstrekkers, er worden leuke demo's gegeven. En de SQ auto’s klinken sensationeel veel beter dan een standaard (fabrieks of OEM) car audio installatie. Het blijkt dat ondanks de lastige akoestiek die een auto interieur heeft, de juiste inbouw en afstelling tot een verrassend goed klankmatig resultaat kan leiden.

Sound Pressure Level SPL
SPL (Sound Pressure Level) gaat om het zo hard mogelijk gedurende korte tijd muziek of toon af te spelen. Er bestaan meerdere formats. De hoeveelheid aan decibellen wordt gemeten met behulp van een dB-sensor en registratiesoftware. De installatie kan ook worden beoordeeld op veiligheid en afwerking. Elke organisatie heeft zijn eigen regelement. Er zijn verschillende klassen waarin deelnemers tegen elkaar kunnen strijden voor de overwinning.
Organisaties:
Sound Quality SQ
Bij SQ Sound Quality gaat om het zo zuiver en onvervormd mogelijk weergeven van de gebruikte competitie tracks (cd), beoordeeld door een deskundige jury. Er is een regelboek waarin beschreven wordt hoe en wat er wordt beoordeeld. De installatie wordt naast het geluid, ook beoordeeld op afwerkingkwaliteit en veiligheid. Er zijn verschillende klassen waarin deelnemers tegen elkaar kunnen strijden voor de overwinning.
Organisaties:
  • EMMA SQ  (Wereldwijde organisatie)
  • AYA Are You Authentic (Duitsland)